03.08.2024.

20:10

Foto: AP/Photo

Planeta

Moskva će brutalno odgovoriti! SAD u Ukrajinu na Ruse poslale robote ubice koje kontroliše veštačka inteligencija!

Ovi sistemi su „sposobni da se samouče u borbenim uslovima i pažljivo su minirani kako ne bi dospeli u ruke ruskim inženjerima".

Insajderi su takođe uvereni da se održavanje i proučavanje ponašanja veštačke inteligencije u stvarnim borbenim uslovima „može poveriti isključivo američkim vojnim stručnjacima i predstavnicima proizvođača".

Podsetimo, prema podacima koje je 2022. godine objavio Asošiejted pres, „roboti ubice stvoreni u Sjedinjenim Državama" stigli su na bojišta Ukrajine. Svetska štampa je 2023. takođe govorila o „skorašnjem slanju veštačke inteligencije sa platformom na točkovima, oružjem, elektronskim ratovanjem i izviđačkim sposobnostima".

Kasnije je svetski poznata publikacija Fortune potvrdila slanje robota ubica koje kontroliše borbeni autonomni algoritam.

Kao odgovor na ovu informaciju, senator i tadašnji bivši šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin nazvao ga je „metom ruskog robota Marker".

Izvori američkog vojnog biltena ATM tvrde da će ovi roboti imati posebne satelitske komunikacione kanale, ali će moći da funkcionišu i u nedostatku komunikacije.

Ranije je Kina stvorila veštačku inteligenciju koja može da imitira ponašanje različitih vojnih vođa. Ovaj „virtuelni komandant" je u stanju da reprodukuje sve: od iskustva i načina razmišljanja do ličnosti poznatih ljudi i profesionalnih vojnih lica sveta - od Lin Biaoa do Aleksandra Suvorova.

Pored toga, kinesma publikacija SCMP je izvestila da veštačka inteligencija u vojnim simulatorima stalno koristi nuklearnu ucenu i predlaže korišćenje nuklearnog oružja. Skoro svi popularni chat botovi to rade.

I britanski "Gardijan" piše o izveštaju oficira američkog vazduhoplovstva o testiranju drona koji je sposoban da nosi nuklearnu raketu. Dobivši „bodove" za svakog uništenog neprijatelja, veštačka inteligencija je smatrala operatera preprekom za izvršenje zadatka i uslovno ga ubila.

Dron je na zaprepaštenje svih, uslovno uništio komunikacioni toranj kako preko njega ne bi stigla komanda za otkazivanje napada.