03.08.2024.

21:19

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

(VIDEO) Procureo američki plan za odbranu Tajvana u slučaju invazije Kine! Koristiće "oružje novog doba", može li to zaustaviti Peking?!

U potencijalnoj kineskoj invaziji na Tajvan, vojni ekspert Stejsi Petidžon ističe da ogromne udaljenosti u indo-pacifičkom regionu predstavljaju značajan izazov za operacije bespilotnih letelica, koje zahtevaju dronove velike izdržljivosti i velikog dometa.

Petidžon navode da Kina poboljšava sposobnosti svojih bespilotnih letelica kako bi se suprotstavila SAD i Tajvana u potencijalnoj invaziji na Tajvan. Oni pominju da ciljevi Kine uključuju uspostavljanje uporišta na Tajvanu, zauzimanje glavnog grada Tajpeja i neutralisanje protivvazdušne odbrane samoupravnog ostrva.

- Raznovrsna kineska flota dronova, uključujući naoružane dronove dugog dometa i bespilotne letelice kamikaze, biće korišćena za gađanje imovine visoke vrednosti i podršku raketnim udarima u scenariju rata na Tajvanu. Pored toga, Kina planira da koristi bespilotne letelice za pomorsko nadgledanje, protivpodmorničko ratovanje i taktičku podršku za iskrcavanje trupa - smatra ona.

Petidžon pominje i dodatne uloge kineskih bespilotnih letelica u invaziji na Tajvan. Oni mogu biti upotrebljeni kao mamci, presretači i ali i autonomni rojevi kako bi obezbedili operativni uspeh i ublažili protivmere SAD i Tajvana.

S druge strane, Petidžon i drugi vojni eksperti ističu da  u potencijalnom sukobu Tajvan ima cilj da kamikazama i dronovima za nadzor gađa  kineske brodove pre nego što stignu do obale.

Oni primećuju da se tajvanska strategija oslanja na brojno sakriveno oružje, ali i na linjenicu da bi invazija bila skupa za Kinu. Prema njihovim rečima, tajvanski strateški plan uključuje korišćenje površinskih, podmorskih i vazdušnih dronova za nadzor, ciljanje i direktne napade.

Vojni eksperti nemaju dilemu da će SAD podržati Tajvan u potencijalnom ratu sa Kinom tako što će koristiti dronove za nekoliko operativnih zadataka. Pre svega za potapanje kineskih brodova, pružanje vazdušne podrške i izvođenje kopnenih udara.

- SAD će koristiti bespilotne letelice poput RK-4 Global Havk i MK-9B SeaGuardian za nadzor i ciljanje, a kamikaze dronove za direktne napade. Iako ovi dronovi imaju za cilj da ometaju kineske snage, i oni će se suočiti sa brojnim izazovima i naprednom kineskom protivvazdušnom odbranom i elektronskim ratovanjem.

Eksperti ipak ističu da uprkos efikasnosti kamikaza dronova u ratu u Ukrajini i njihovim značajnim implikacijama na ratne borbe u Indo-Pacifiku, oni možda nisu oružje koje menja igru za koje se često promišlja.