04.08.2024.

06:15

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Počeo državni udar?! Putin Vagneru dao hitno naređenje! Pripadnici grupe primećeni na ulicama glavnog grada!

Podsetimo, Maduro je proglasio pobedu na nedavnim predsedničkim izborima, uprkos sumnjama u njihovu regularnost, što je izazvalo talas protesta. Padrino Lopez ministar odbrane Venecuele izjavio je da krajnje desničarska opozicija, uz podršku SAD i saveznika, pokušava da izvrši državni udar.

Zelenski je istakao da je slanje grupe Vagner primer ruskog mešanja u poslove drugih zemalja.

- Izveštaji o prisustvu ruskih Vagnerovih plaćenika u Venecueli sa vladinim snagama izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Kuda god ovi zločinci idu, donose smrt i nestabilnost. Ovo je živ primer besramnog ruskog mešanja u poslove drugih zemalja i njihove poznate strategije sejanja haosa širom sveta - napisao je Zelenski na platformi Iks.

Zelenski je naglasio da je jedini izlaz iz teške situacije u Venecueli putem mirnih i demokratskih procedura, a ne slanjem ubica da dodatno pogoršaju situaciju.

- Osuđujemo upotrebu sile protiv mirnih demonstranata i pozivamo sve da poštuju volju naroda. Pravi lideri se ne skrivaju iza leđa plaćenika od svog naroda - napisao je Zelenski na Iksu.

Pre dva dana pojavile su se informacije da su Vagnerovci u Venecueli, gde pomažu u održavanju reda i mira. Snimci na društvenim mrežama pokazuju navodnog Vagnerovca među državnom vojskom na brifingu.