10.08.2024.

05:00

Foto: Foto: Reuters, Printscreen

Planeta

Kakav haos! Šokantna ispovest ukrajinskog vojnika iz Hersona! Ovo nije normalno, šta radi Zelenski i njegova vlast?!

Naime, Ukrajinac iz Harkova kog su 25. jula na putu do prodavnice "uhvatili" zaposleni u regrutnom centru da bi ga poslali na front napisao je pismo koordinatoru organizacije i zamolio da ostane anoniman.

U pismu je detaljno opisao šta se dešava sa muškarcima koji podležu regrutaciji nakon što ih pripadnici regrutnih centara odvedu.

Prema njegovim rečima, oprema se izdaje u jednom od centara koji raspoređuje trupe, gde se mobilisani upućuju nakon što prođu lekarski pregled.

- Opremu nam dele tako što nam daju tako što dobijamo otprilike četiri do šest od ukupno sedam obaveznih predmeta. Pitaju nas koji broj obuće nosimo, a kad odgovorimo kažu nam: 'Taj nema, evo ti 43' - napisao je mobilisani Ukrajinac.

U Ukrajini se sprovodi krajnje rigorozna mobilizacija. Internetom kruže snimci na kojima vojni službenici neretko tuku ljude kako bi ih nasilno regrutovali.

Pritom, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sredinom maja potpisao zakon o mobilizaciji kojim su uvedene još rigoroznije mere. Govoreći o novom zakonu, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova su ocenili da Zelenski njime želi da dokrajči Ukrajince.