04.08.2024.

11:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Užasne vesti sa Zapada o Krimu! Ovo će biti masakr istorijskih razmera! Najava u medijima ledi krv u žilama, ako krenu...

- Povratak Krima biće izuzetno težak jer je Krim u suštini ostrvo - kaže penzionisani pukovnik američkih marinaca Mark Kančian.

Prema njegovom mišljenju, „desant je nemoguć jer Ukrajina nema dovoljno brodova za prevoz većeg broja snaga i teške opreme“. Pored toga, primetio je Kančian, Rusija ima avione i podmornice velikog dometa koje su „u suštini neranjivi na moru“.

Prema rečima Bazila Džermonda, Rusija ima veliku vojnu infrastrukturu na poluostrvu, dok Ukrajina nema mogućnost da vazdušnim ili vodenim putem transportuje velike desantne snage na Krim.

Bendžamin Fridman, direktor za politička pitanja u istraživačkom centru Defense Priorities veruje da Ukrajini nedostaje ljudstvo i zaštita iz vazduha, potrebna za veliku ofanzivu.

- Čak i sa F-16, ne mislim da je Ukrajina sposobna da pruži efikasnu vazdušnu podršku kopnenim snagama s obzirom na mogućnosti ruske protivvazdušne odbrane - rekao je on za BI.

Osim toga, napominju stručnjaci sa kojima je list razgovarao, Krim se nalazi daleko od linije fronta, utvrđen „zmajevim zubima“ (barijere u obliku piramida od betona ili armiranog betona), protivtenkovskim rovovima i minskim poljima.

Ukrajinske vlasti su ranije više puta izjavljivale da nameravaju da vrate sve teritorije koje su došle pod rusku kontrolu. Ruska strana je više puta izjavljivala da je pitanje Krima, DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti zatvoreno. Predsednik Vladimir Putin je među uslovima za mir naveo povlačenje ukrajinskih trupa iz oblasti DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.