04.08.2024.

12:10

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Drama! Globalna uzbuna nakon krupnog Putinovog poteza! Svi se digli da spreče Kremlj u nameri, ovaj plan bi pomrsio konce mnogima!

Najnovije ažuriranje ISW-a sugeriše da je Kremlj nameravao preneti projektile i drugu vojnu opremu Hutima u Jemen, ali je ovaj plan zaustavljen nakon diplomatskih intervencija.

"Učvršćujuće vojno partnerstvo Rusije i Irana" "

Ruski plan ističe učvršćujuće vojno partnerstvo s Iranom i sugeriše da Rusija verovatno želi iskoristiti iranske proksije kako bi indirektno suočila Zapad i oblikovala zapadno odlučivanje."

CNN je izvestio, pozivajući se na američke zvaničnike i druge izvore upoznate sa situacijom, da je Rusija pripremila isporuku projektila i druge vojne opreme Hutima krajem jula 2024. godine. Međutim, plan je napušten nakon diplomatskog pritiska SAD-a i Saudijske Arabije.

Američki zvaničnici izrazili su nesigurnost oko toga da li je saudijska opozicija bila odlučujuća u otkazivanju planirane isporuke.

Izvori CNN-a otkrili su da su najmanje tri ruska vojna oficira posetila Jemen krajem jula 2024. godine, verovatno kako bi savetovali Hute i pomogli im u vežbama bojevog gađanja, koje su kasnije otkazane od strane Huta.

Odgovor na američke poteze podrške

Ukrajini Američki zvaničnici izvestili su da se ruski potez da naoruža i savetuje Hute smatra odgovorom na ukidanje određenih američkih ograničenja u vezi s korišćenjem američkog oružja za udare unutar ruskog teritorija.

Izveštaj podseća da je 6. juna Putin spomenuo rusku nameru da opremi određene aktere sposobnošću za izvođenje dalekometnih napada na Zapad kao "simetrični odgovor" na ukidanje tih ograničenja.

Analitičari veruju da strategija Rusije podrške Hutima u indirektnom suočavanju sa Zapadom i eskalaciji napetosti odgovara nekoliko ruskih hibridnih taktika koje imaju za cilj pritisak na Zapad da preispita svoju podršku Ukrajini zbog straha od dalje konfrontacije sa Rusijom.