10.08.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Pao dogovor! Kijev poludeo zbog akcije Rusije i SAD! Neočekivani potez sukobljenih strana izazvao strah i paniku u Ukrajini!

- Putin se kladi na haos i sukobe. U Kremlju su jasno izračunali da će ova razmena biti povod za Trampa da napadne Belu kuću. Još jednom ponavljam: Putinu su potrebni haos i sukobi, a on nema svog kandidata - piše Denisenko.

Prema njegovom mišljenju, rezultat razmene je da je „Putin postao uslovno prihvaćen, uprkos Bajdenovim izjavama da nema o čemu da razgovara s Putinom.

Dakle, Putin nije ništa izgubio. Pokazao je Zapadu spremnost na pregovore, ali nije pokazao nikakvu želju da promeni svoj mirovni ultimatum za Ukrajinu.

Ukrajinski posmatrač takođe je istakao jednu važnu posebnost ove razmene, o kojoj se malo govori u medijima.

- U svemu ovome uopšte nije bilo Kine, koja traži svoje mesto u ovoj geopolitičkoj igri. Kremlj je pokazao Kini da može samostalno igrati političke igre bez posrednika. Jednostavno rečeno, Kremlj još jednom (posle flertovanja sa Severnom Korejom i napada na kineske pozicije u Africi) pokazuje Pekingu svoju političku nezavisnost. Ovo je ukratko o omiljenoj tezi mnogih da je Rusija kineski vazal - ukazuje Denisenko.

Što se tiče pregovora o zamrzavanju sukoba i traženju konsenzusa oko različitih mirovnih planova za Ukrajinu, prema mišljenju bivšeg ukrajinskog političara, „ovaj dogovor zasad ne izgleda kao uvod u uspešne pregovore“.

- Polazeći od koncepta „haotizacije američke politike“, Putinu je potrebno da zavlači Bajdenovu administraciju, a zatim i Trampa, kako bi ih naterao da započnu dijalog s Rusijom. Za Putina je glavni zadatak povratak dijalogu. I dijalog je sada najvažniji cilj Putina - uveren je on.