04.08.2024.

16:10

Foto: AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

Hitno! Putin pred odlukom života! Ako ovo naredi, ode sve dođavola! Potez Amerike u Nemačkoj doveo svet na ivicu rata!

- Potvrđujem – ako vrhovni komandant, ako naše vojne snage kažu da su tamo potrebni specijalni bojevi kompleti na određenim nosačima, tako će i biti. Ali oni moraju doneti ovu odluku uzimajući u obzir sve faktore. Pretpostavljam da može doći trenutak kada će to biti potrebno - rekao je on, komentarišući mogućnost postavljanja američkih raketa u Nemačkoj.

Ranije je Pentagon izjavio da će SAD u 2026. godini početi postavljanje dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, koji će značajno nadmašiti već prisutna oružja u Evropi. Konkretno, radi se o raketama SM-6, Tomahawk i "hipersoničnom oružju".

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, izjavio je da će Rusija mirno, bez nervoze i emocija, razvijati vojni odgovor na američke planove. Kasnije je Rjabkov precizirao da će Rusija birati iz što šireg spektra opcija, razvijajući svoj odgovor na postavljanje američkih dalekometnih raketa u Nemačkoj, ne isključujući nijednu opciju, uključujući i raspoređivanje sličnih sistema s nuklearnim bojevim glavama.