05.08.2024.

06:00

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Drama na nebu! Primećen F-16, juri ka ovoj zemlji! Rusi sada znaju ko je primarna meta! "Uputio se..."

- Prijavljuju prelet F-16. Naravno, to je zanimljivo, ali još zanimljivije je gde se puni i dopunjuje gorivom. Nakon preleta iznad Odese, odleteo je u pravcu Moldavije - napisao je Lebedev.

Ranije u nedelju, lokalni mediji su takođe izvestili o zapadnom lovcu iznad grada.

Nedugo pre toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio da su F-16 već stigli u Ukrajinu.

Slanje lovaca F-16 u Ukrajinu

Desetog jula, američki državni sekretar Entoni Blinken je na marginama NATO samita saopštio da su Vašington i saveznici započeli slanje američkih lovaca Ukrajini. Tom prilikom je naveo da će ovi avioni leteti ukrajinskim nebom već ovog leta.

Prema podacima lista "The Wall Street Journal", Sjedinjene Američke Države planiraju da opreme Ukrajini isporučene F-16 raketama AGM-88 HARM klase "vazduh — zemlja", visokopreciznim navođenjem za bombe, raketama klase "vazduh — vazduh" AMRAAM i AIM-9X, kao i bombama malog prečnika. U članku se napominje da su Amerikanci dozvolili Oružanim snagama Ukrajine (OSU) da koriste ovo naoružanje na teritoriji Rusije samo "kao odgovor na napade s te strane granice."

Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Moskva će smatrati isporuku F-16 kao nameran signal NATO-a u nuklearnoj sferi. Ipak, njihovo prisustvo u Ukrajini neće promeniti situaciju na liniji fronta, i ti lovci će biti uništavani kao i ostali tipovi naoružanja, dodao je Lavrov.