09.08.2024.

00:15

Foto: Printscreen

Planeta

Likvidacija! Rusi zbrisali krupnu zverku kod Volčanska! Ratovao na svim mogućim pravcima, sada je završio karijeru!

- Prvog avgusta život komandira čete prekinut je prilikom izvršavanja borbenog zadatka - izvestili su mediji Sumske oblasti Ukrajine.

Kako navodi izdanje, Igor Fedorenko je rođen u gradu Gluhovu, u Sumskoj oblasti, 24. oktobra 1995. godine. Pre početka Specijalne vojne operacije (SVO), živeo je i radio u Nemačkoj, Švedskoj i Portugalu.

Prema informacijama ukrajinskih medija, Fedorenko je imao pozivni znak "Arktika" i učestvovao je u borbenim dejstvima na zaporoškom, hersonskom i avdejevskom pravcu. Nakon početka ruske ofanzive, njegovo odeljenje je prebačeno kod Volčanska, gde je Fedorenko stradao u sukobu sa ruskim snagama.

Ruske snage nastavljaju napredovanje u oblasti visokih zgrada u Volčansku, zauzevši već gotovo polovinu, izjavio je ranije za RIA Novosti komandir specijalnih snaga "Ahmat", zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane RF, general-major Apti Alaudinov.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Predsednik RF Vladimir Putin naveo je da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su osam godina trpeli zlostavljanje i genocid od strane kijevskog režima". On je istakao da je operacija bila neophodna mera, jer Rusiji "nisu ostavljene nikakve druge mogućnosti, a bezbednosni rizici su bili takvi da je reagovanje drugim sredstvima bilo nemoguće".