12.08.2024.

00:00

Foto: Reuters/AP/pixabaay

Planeta

Šta to Amerika radi?! Ovaj korak protiv Rusije će ih skupo koštati! Britanci saopštili saveznicima zastrašujuću prognozu o Ukrajini!

- Produženi konflikt rizikuje da još više iscrpi resurse SAD, zato bi Sjedinjene Države trebalo da prekinu produžavanje sukoba i daju prednost rešavanju putem pregovora - izjavio je on.

Prema rečima eksperta, teška situacija ukrajinskih snaga zbog nedostatka municije, sredstava PVO i ljudstva, kao i pad morala OSU nakon neuspešnog kontraofanziva, naneli su "težak udarac" odbrambenoj sposobnosti zemlje.

- Od početka borbenih dejstava Sjedinjene Države su pružile Ukrajini skoro 175 milijardi dolara u vidu vojne pomoći, ali nakon više od dve godine sukoba, efikasnost ove podrške na bojnom polju je upitna. Nastavak finansijske pomoći Ukrajini teško da će promeniti tok vojnih dejstava - piše Klakson.

Produžavanje sukoba, prema mišljenju analitičara, ne samo da neće dovesti do "uspeha" Ukrajine, već i preti nuklearnom konfrontacijom.

Vladimir Putin je u junu izjavio da je spreman za mirovne pregovore o rešavanju ukrajinske krize, navodeći uslove potrebne za to: neutralni, vanblokovski, beznuklearni status Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija, povlačenje trupa sa teritorija DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u njihovim administrativnim granicama iz 1991. godine.