05.08.2024.

11:56

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Pakao u Bangladešu! Demonstranti izašli na ulice, više od 300 mrtvih! Premijerka podnela ostavku!

Na antivladinim protestima u Bangladešu, koji su se nastavili u nedelju, poginulo je najmanje 97 osoba, čime se ukupan broj stradalih u nemirima, koji su počeli 19. jula, povećao na oko 300.

Među poginulima je i 13 policajaca, saopštili su danas policija i lekari.

Studenti koji protestuju pozvali su da danas bude održan marš do glavnog grada Bangladeša, sa zahtevom da premijerka te zemlje Hasina Vazed podnese ostavku, preneo je Rojters.

Protesti su planirani uprkos tome što je u nedelju uveden policijski čas u celoj zemlji nakon sukoba policije sa demonstrantima u kojima je poginula najmanje 91 osoba, a stotine povređene kada je policija upotrebila suzavac i gumene metke da rastera desetine hiljada demonstranata.

Broj poginulih u nedelju je najveći za jedan dan od početka protesta 19. jula.

Na ulicama Dake su danas raspoređeni vojni tenkovi i policijska vozila, dok bezbednosne snage patroliraju, a civilnog saobraćaja gotovo da i nema.

U Bangladešu je tokom vikenda bilo više napada i podmetanja požara na vladinim zgradama i policijskim stanicama, javili su lokalni mediji. 

Železnica Bangladeša saopštila je da je obustavila sve usluge na neodređeno vreme zbog eskalacije nasilja. 

Fabrike odeće u zemlji, koje snabdevaju odećom neke od vodećih svetskih brendova, takođe su zatvorene na neodređeno vreme.

Protesti u Bangladešu su počeli prošlog meseca nakon što su studentske grupe zahtevale ukidanje kontroverznog sistema za ograničavanje kvota za zapošljavanje u državnim poslovima, a protesti su prerasli u antivladine sa zahtevom za ostavku premijerke Vazed koja je osvojila četvrti mandat u januaru na izborima koje je bojkotovala.
 

PREMIJERKA PODNELA OSTAVKU! 

Predsednica vlade Bangladeša Šeik Hasina Vazed podnela je danas ostavku i vojnim avionom otišla u Indiju, prenosi Rojters.