05.08.2024.

19:04

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Evropa da se pripremi za Trampa! SAD će se odreći i globalne hegemonije i liberalizma, za evropski establišment to je horor!

Kolumnista američke novinske agencije Bloomberg Adrijan Vuldridž ocenjuje kako je Bajdenovo povlačenje iz predsedničke trke oduševilo je evropski establišment koji se nada da će se Amerikanci okupiti oko Kamale Haris, a da ona neće dozvoliti Donaldu Trampu da se vrati u Belu kuću i okonča zapadni liberalni poredak.

On, međutim, evropskoj eliti poručuje da ne žuri sa zaključcima jer je Tramp i dalje favorit, posebno u ključnim državama. Pogotovo što je Haris slab kandidat jer nije uspela u sopstvenoj kampanji 2020, a imala je malo uspeha i kao potpredsednik SAD.

Jedina odgovorna odluka za Evropljane je da ublaže očekivanja i pripreme se za drugi Trampov mandat, koji će za njih biti mnogo teži od prvog.

Uostalom, ovoga puta političara neće pritiskati republikanci iz establišmenta koji su obuzdavali njegove „najopasnije impulse", uključujući i povlačenje SAD iz NATO-a. Naprotiv, biće okružen ljudima koji će pojačati predsednikovo instinktivno neprijateljstvo prema liberalnim idejama, smatra autor Bloomberg.

Trampove radikalne pristalice, uključujući njegovog kandidata za potpredsednika SAD Džej Di Vensa, okrivljuju liberalni poredak za uništenje „prave Amerike". Naročito im se ne sviđa stav liberala da Sjedinjene Države moraju da snose lavovski deo tereta odbrane Zapada.

Tramp je već izrazio sumnju da će SAD priteći u pomoć Tajvanu.

Vens je više puta govorio da Amerika treba da ograniči podršku UkrajiniA obojica su jasno stavila do znanja da će Evropa morati da više brine o svojoj bezbednosti.

Vuldridž podseća i naglašava: „Odustajanje Amerike od svoje globalne uloge nije počelo sa Trampom, već zaokretom Baraka Obame ka Aziji. Haris će, ako dođe na čelo SAD, morati da se obračuna u Kongresu ne samo sa konzervativnim republikancima, već i sa antiglobalistima raznih vrsta u svojoj Demokratskoj partiji".

Po njegovoj proceni, evropski saveznici Amerike suočiće se sa više od moguće još četiri godine Trampove vladavine: „Suočavamo se sa novim svetom u kome će  veliki liberalni hegemon, a to su Sjedinjene Države, ili napuštati hegemoniju ili liberalizam, a možda i oboje".