05.08.2024.

19:24

Foto: AP/Photo

Planeta

Kijev priznao, protiv Putina i Rusije ratujemo i u Africi! Maske su pale, svet se ovoga plašio, posledice su zastrašujuće!

Podsetimo, Tuarezi iz Pokreta Azavad na severu Malija proglasili su svoju državu Azavad. Nedavno su u bitkama uz alžirsku granicu Tuarezi odneli veliku pobedu i u tim bitkama je poginulo više desetina ruskih vojnika iz ruskog afričkog korpusa, uglavnom bivših Vagnerovih plaćenika, i najmanje 50 vojnika „regularnih" snaga Malija.  O ovim velikim gubicima izveštavali su i ruski prokremljanski mediji, a u Moskvi je održana komemoracija poginulim pripadnicima Korpusa.

Moskva i malijske vlasti optužile su Ukrajinu da pomaže Tuarezima, a portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Andrij Jusov je na svom Fejsbuk profilu napisao da su „Tuarezi dobili sve potrebne informacije koje su im omogućile da postignu veliki vojni uspeh protiv ruskih snaga. Ovo je potom "pozdravio" (i ubrzo izbrisao) ukrajinski ambasador u Senegalu Jurij Pivovarov.

Pariški Mond prenosi da ukrajinski instruktori obučavaju pobunjenike da koriste dronove, a neki su navodno obučeni u Ukrajini. S druge strane, Rusija pomaže vojnoj hunti u Maliju, takođe obezbeđujući vojne instruktore i naoružanje, a na njihovoj strani se bore i pripadnici Ruskog afričkog korpusa, koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane Rusije. 

Prelazna vlada Malija, navodi se u saopštenju, "bila je duboko iznenađena" kada je dobila izjave u kojima je portparol Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov priznao učešće Kijeva u, kako su rekli, " kukavički, izdajnički i varvarski" napad terorističkih grupa na pripadnike oružanih snaga zemlje u regionu Tincauaten.

Istovremeno, Senegal je pozvao ukrajinskog ambasadora na razgovor, uputivši protestnu notu Kijevu. Vlada Malija kaže da se držala neutralnosti u rusko-ukrajinskom ratu i „uvek pozivala na mirno rešenje vojnog sukoba u Ukrajini". Ali takođe navode da se vlada Malija „drži dijagnoze" koju je postavila Rusija, da je Moskva „godinama upozoravala svet na neonacističku prirodu ukrajinskog režima". 

I dok se, s jedne strane, zaoštravaju odnosi Kijeva sa afričkim državama koje su pod direktnom „kontrolom" Kremlja, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na afričkoj turneji pokušava da nekim drugim tamošnjim državama objasni kako stvari stoje. On će posetiti Malavi, Zambiju i Mauricijus.

Podsetimo, ruska prorežimska privatna armija Vagner, koju je Vladimir Putin raspustio 2023. godine zbog vojne pobune, nije nestala. Na njenim ostacima Moskva je formirala tzv Ruski afrički korpus, koji će pored vojne podrške režimima u Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Nigeru i Burkini Faso, kontrolisati poslove koje je „nasledio" od Vagnera, poput tamošnjih rudnika zlata i uranijuma. 

Zamenik ministra odbrane Rusije, general Junusbek Jevkurov i general Vojnoobaveštajne službe (GRU) Andrej Averjanov dobili su zadatak da vode Putinov Afrički korpus. 

Posle Prigožinove pobune u junu 2023. i njegove smrti u avgustu 2023. godine, zamenik ministra odbrane Junus-bek Jevkurov je posetio afričke zemlje u kojima su se nalazili ruski plaćenici i uzeo ih pod svoju kontrolu, odnosno pod "obaveštajnu službu" ruskog Ministarstva odbrane.

Napomenimo da je u septembru 2023. godine, uz učešće generala Jevkurova, osnovana Sahelska vojna alijansa, koja obuhvata Burkinu Faso, Mali i Niger, zemlje u kojima su na vlasti vojne hunte koje se oslanjaju i imaju podršku Kremlja.