05.08.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Regionalni rat je neizbežan! Izrael će preventivno napasti Iran! Teheran obavestio Tel Aviv da rakete uskoro kreću!

Sastanak, kome su prisustvovali ministar odbrane Joav Galan, načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herzi Halevi, šef Mosada David Barnea i šef Šin Beta Ronen Bar, održan je u jeku priprema za očekivane napade Irana i Hezbolaha na Izrael .

Procena da će Iran verovatno napasti Izrael u narednim danima ili nedeljama usledila je posle prošlonedeljnih uzastopnih atentata na vojnog šefa Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Iran je okrivio Izrael za Hanijehovu smrt i obećao da će uzvratiti.

Izrael nije siguran šta da očekuje od Irana, pokazuju izveštaji.

Tokom sastanka sa Netanjahuom razgovarano je o mogućnosti da se Iran udari kao sredstvo odvraćanja, preneo je Inet, iako su bezbednosni zvaničnici naglasili da će takav potez biti odobren samo ako Izrael dobije jasne obaveštajne podatke koji potvrđuju da se Teheran sprema da pokrene napad.

Kao i Izrael, Sjedinjene Države nisu sigurne kako bi iranski napad mogao da izgleda, verujući da Teheran tek treba da donese konačnu odluku i da je malo verovatno da je završio koordinaciju sa svojim saveznicima.

Istovrmeno, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Iran odlučio da napadne Izrael.

- Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael. Svet treba da zahteva da Iran plati cenu za svaku agresivnu akciju koju preduzme - rekao je Kac, prenosi Jerusalem Post.

Iranska poruka je dostavljena Izraelu preko mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

Izraelski mediji su nešto ranije objavili da Izrael razmišlja o preventivnom napadu na Iran ukoliko Teheran zajedno sa svojim saveznicima odluči da napadne.

Sastanak, kome su prisustvovali ministar odbrane Joav Galan, načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herzi Halevi, šef Mosada David Barnea i šef Šin Beta Ronen Bar, održan je u jeku priprema za očekivane napade Irana i Hezbolaha na Izrael .

Takođe, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je kolegama iz zemalja G7 da Vašington veruje da bi iranski napad na Izrael mogao da počne u narednih 24 do 48 sati, prenosi ugledni Aksios pozivajući se na izvore obaveštene o pozivu.

Prema izveštaju, Blinken je razgovarao sa svojim kolegama usred napora SAD da deeskaliraju tenzije u regionu i spreče izbijanje sveopšteg rata.

S obzirom da SAD veruju da je iranski napad neizbežan nakon ubistva najviših zvaničnika Hezbolaha i Hamasa prošle nedelje, Blinken je rekao zvaničnicima tokom poziva da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad najbolji način da se izbegne regionalni rat.