06.08.2024.

06:40

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Rusi naciljali Zelenskog! Usledio neočekivan potez predsednika Ukrajine! Planirao da ide na front, a onda doneo iznenadnu odluku!

- Pojavili su se razgovori da je Zelenski želeo da ode u Harkovsku oblast, Volčansk i na druga mesta gde se vode borbe, ali mu je rečeno da to ne može učiniti. To je previše opasno. Po prvi put se desilo da je morao da otkaže putovanje - istakao je on.

Prema rečima eksperta, kijevski režim verovatno nije u potpunosti svestan koliko je situacija kritična za OSU. Merkuris je dodao da je moguće da i sam Zelenski počinje da shvata ozbiljnost situacije.

- Ovo su, znate, strašne vesti. Ukrajina i dalje gubi pozicije, a OSU nije u stanju da se odupre, očigledno, ruskoj ofanzivi - zaključio je ekspert.

Prema podacima Ministarstva odbrane od ponedeljka, ukupni gubici ukrajinskih snaga u protekla 24 sata iznosili su do 1750 ljudi. Sistemi PVO su oborili šest raketa ATACMS i četiri SCALP-EG, kao i sedam projektila HIMARS. Osim toga, ruske snage su pogodile dva skladišta goriva i maziva, kao i koncentraciju ljudstva i vojne tehnike neprijatelja u 132 oblasti.

Ministarstvo je dodalo da su tokom dana uništili deset tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, jedno vozilo višecjevnog raketnog sistema, 30 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 42 jedinice specijalnih vojnih vozila.