13.08.2024.

05:00

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šta se ovo dogodilo?! Britanija užasnuta nakon otkrića o Rusiji! Moskva i Peking ciljaju glavne lance snabdevanja, situacija je kritična!

Softver je trebalo da kreira osoblje sa sedištem u Britaniji, uz bezbednosnu proveru, ali je njegova izrada delimično prepuštena programerima koji rade u Sibiru i Minsku.

Strahuje se da bi kod koji su napravili ruski i beloruski programeri mogao da bude iskorišćen za otkrivanje lokacije britanskih podmornica.

"Telegraf" prenosi da Ministarstvo odbrane smatra da je ovakva okolnost ozbiljna pretnja po bezbednost Velike Britanije, te je pokrenulo istragu, koja je otkrila da je firma koja je posao poverila Rusiji i Belorusiji, u početku to držala u tajnosti i razmatrala da li bi mogla da prikrije gde su radnici smešteni tako što će im dodeliti lažni identitet preminulih Britanaca.

Takođe, navode da postoji bojazan i za podmorničku flotu Velike Britanije, da bi odbrambene sposobnosti mogle biti ugrožene jer se pokazalo da je za prethodni projekat bio angažovan programer u Minsku.

Ugrožavanje nacionalne bezbednosti? 

Stručnjaci su upozorili minule sedmice da bi nacionalna bezbednost Velike Britanije mogla biti ugrožena, ako bi lični podaci onih koji imaju poverljive informacije o britanskoj nuklearnoj podmorničkoj floti dospeli u pogrešne ruke, ostavljajući ih izloženim ucenama.

Ben Volas, bivši ministar odbrane, rekao je da bi Britaniju ovakva situacija "izložila podrivanju nacionalne bezbednosti".

- Iznova i iznova, zemlje poput Kine i Rusije ciljaju lance snabdevanja naših odbrambenih kompanija. Ovo nije nova pojava - dodao je.

"Rols-Rojsovo" podmorničko odeljenje, koji pokreće britansku nuklearnu podmorničku flotu u ime Kraljevske mornarice, želelo je da nadogradi intranet svog osoblja i poverio je posao podizvođaču VM Riplaj (WM Reply), digitalnoj konsultantskoj firmi.

Prema dokumentima dostavljenim povodom istrage Ministarstva odbrane, ova firma je potom angažovala programere sa sedištem u Belorusiji, od kojih je jedan zapravo radio od kuće u Tomsku, u Sibiru.

Intranet sistem je uključivao lične podatke svih zaposlenih u "Rols-Rojsu", kao i organizacionu strukturu onih koji rade u podmorničkoj floti Ujedinjenog Kraljevstva.