13.08.2024.

05:30

Foto: Reuters

Planeta

Istina konačno izašla na video! Rešili da izazovu sveopšti rat zbog poteza Rusije i Kine?! Alarmantno upozorenje stiglo iz SAD!

Ranije je konzervativni analitički centar Heritage Foundation objavio izveštaj sa predlozima za nuklearnu strategiju za budućeg predsednika SAD. U dokumentu se poziva na povećanje nuklearnog potencijala SAD kroz povećanje broja podmornica sa balističkim raketama i dodatnih bojevih glava za američke strateške snage odvraćanja. Autori izveštaja povezuju potrebu za ovim merama sa uspehom drugih nuklearnih sila – Rusije i Kine.

- Nuklearne bombe bez kraja? Oni promovišu plan koji je danas jednako neostvariv kao i pre 40 godina, i uprkos tome, tvrdoglavo insistiraju da je njihov plan usmeren na budućnost - komentarisao je Hartung predloge.

Po mišljenju analitičara, autori izveštaja su zaglavljeni u prošlosti. Predložene mere neće spasiti svet od nuklearnog rata, već će ga samo približiti.

- Umesto povratka trci naoružanja iz vremena Hladnog rata, Vašington bi trebalo da traži načine za smanjenje napetosti u odnosima sa najvećim rivalima - istakao je Hartung.

U nedelju je šefica Nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost SAD, Džil Hrubi, izjavila da je Pentagon prošle godine dobio više od 200 modernizovanih nuklearnih bojevih glava. Ta isporuka je bila najveća od kraja Hladnog rata. U junu je predsednik SAD Džo Bajden potpisao revidiranu strategiju za nuklearno oružje, koja je usmerena na rivalstvo sa drugim silama.

Ranije je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija može uneti izmene u nuklearnu doktrinu u svetlu razmatranja mogućnosti smanjenja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, razvijaju se eksplozivna nuklearna sredstva male snage, a u zapadnim stručnim krugovima postoje ideje da bi takva sredstva mogla biti upotrebljena bez većih posledica.