06.08.2024.

09:40

Foto: Reutesr/Shutterstock

Planeta

Bože sačuvaj! Amerika ih gađala nuklearkom, oni pominju Rusiju?! Bizarna scena na ceremoniji sećanja na žrtve Hirošime!

Ceremonija je održana u Parku mira u Hirošimi povodom 79. godišnjice tragedije.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui, osudivši trku u naoružanju, ukazao je na dugotrajni sukob u Ukrajini i pogoršanje situacije između Izraela i Palestine „zbog čega ginu nevini ljudi“.

On je u svom petominutnom govoru pomenuo SAD nakon što je citirao reči Mihaila Gorbačova o potrebi da se odustane od nuklearnog oružja, podsetivši da su „Gorbačov i američki predsednik Regan pomoću dijaloga okončali 'hladni rat' i sklopili dogovor o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja“.

Premijer Japana Fumio Kišida svoj govor je počeo time da je pre 79 godina nuklearna bomba odnela više od sto hiljada života, ali je zaboravio da spomene ko je bacio. Umesto toga je govorio o navodnim pretnjama nuklearnim oružjem koje dolaze od strane Rusije i izrazio je žaljenje zbog toga što „situacija oko smanjenja nuklearnog oružja postaje sve teža“.

Guverner Hirošime Hidehiko Juzaki takođe nije našao za shodno da spomene SAD dok je govorio o bombardovanju, ali je upozorio da u istoriji nije bilo oružja koje je napravljeno, a nije upotrebljeno.

Zamenik generalnog sekretara UN, visoki predstavnik za pitanja razoružanja Izumi Nakamicu takođe nije pomenula zemlju koja je bacila atomsku bombu. Ona je pročitala poruku na japanskom od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Nakamicu je aludirala na to da „neki ljudi i danas prete nuklearnim oružjem“.

- Pre 79 godina, 6. avgusta, ovaj grad je uništila jedna atomska bomba. Da se ​​strah od tog dana nikada ne ponovi, svet mora zajedno da uloži različite napore - pročitala je ona.

Jedini ko je rekao da su SAD bacile nuklearnu bombu na Hirošimu bio je komentator na TV nekoliko minuta pre početka ceremonije.