13.08.2024.

06:00

Foto: Twitter printscreen/Profimedia

Planeta

Kako ovo?! Američki mediji šokirani prodorom Putinovih snaga! Ukrajinci van sebe, jedna stvar im presudila! "Izgubili smo..."

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo da su jedinice grupacije "Centar" poboljšale položaj na prvoj liniji fronta i naneli poraz formacijama OSU u oblastima Torecka, Grodovke, Orlovke i Nikolajevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"New York Times" piše da su vojnici 24. brigade OSU u maju 2024. upozoravali komandu na znakove ruske ofanzive na Toreck i savetovali da se ne vrši rotacija "u tako kritičnom trenutku". Ipak, već u junu, 41. brigada je prebačena iz Časov Jara, dok je 24. brigada stigla u Časov Jar, navodi se u izveštaju. Prema rečima vojnika, dva dana nakon završetka rotacije, bili su napadnuti.

- Skoro odmah je postalo jasno da 41. brigada nije spremna za odbranu Torecka jer ne poznaje teren - izjavili su vojnici iz nekoliko bataljona u intervjuima i javnim izjavama. Komandir brigade je takođe kritikovan zbog davanja nejasnih naređenja i sporog reagovanja na promene u situaciji.

Stariji poručnik Jevgenij Strokan izjavio je za izveštaj da su "u bataljonu bile žrtve zbog besmislenih naređenja višeg komandanta brigade". Zamenik komandanta 206. bataljona teritorijalne odbrane Roman Kuljak izjavio je za izveštaj da su komandant brigade i generalštab odgovorni za to što su "položaji, koje su godinama držali, pali za nekoliko dana".

"New York Times" piše da 41. brigada nije odgovorila na zahteve za intervju, ali je objavila saopštenje u kojem se kaže da je "ogorčena ovom nerazumljivom i čudnom kampanjom za diskreditaciju komandnog kadra i boraca jedinice".

Ranije je poslanica ukrajinskog parlamenta Marijana Bezuglaja izjavila da u gradu Torecku na teritoriji DNR pod kontrolom Kijeva nema fortifikacionih objekata, te da OSU nisu spremne za odbranu u tom području.