06.08.2024.

11:22

Foto: Reuters

Planeta

U čast Fjodora Ušakova! Sedam ruskih oblasti obeležilo sećanje na slavnog admirala

Akcija u čast Ušakova sprovedena je proteklog ponedeljka, a sastojala se od otkrivanja spomenika ovom vojskovođi u sledećim gradovima: Sevastopolju, Donjecku, Rjazanju, Petrozavodsku, Azovu u Rostovskoj oblasti, Skladovsku u Hersonskoj oblasti i Jejsku u Krasnodarskoj oblasti.

Upriličena je uz blasgoslov Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila; sam datum akcije izabran je u skladu sa kanonizacijom admirala Ušakova, koga je Ruska pravoslavna crkva 5. avgusta 2021. godine proglasila svecem.

Ruska glasila prenose da pokretači akcije nameravaju da nastave sa delatnostima u pravcu popularizacije Fjodora Ušakova, koji je krajem krajem 18. i početkom 19. veka zapovedao ruskom ratnom mornaricom u nekoliko ratova protiv Otomanske imperije, kao i u okršajima sa revolucionarnom Francuskom, te pobedio u svakoj i jednoj bici u kojoj je učestvovao.

Poseban naglasak, kaže se u vestima, biće na angažovanju mladih, kojima je, posle punog veka najpre sovjetske a potom i liberalne propagande, potrebno preneti najvažnija saznanja o slavnoj prošlosti ruskih oružanih snaga i istaknutim ratnicima poput Ušakova. Za tu inicijativu dobili su podršku i kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina.