06.08.2024.

12:10

Foto: Reuters, Tanjug/AP

Planeta

Katastrofa istorijskih razmera! Šojgu otkrio stravične gubitke ukrajinske vojske! Svet ovo mora da vidi, brojke su jezive!

- Za ova dva meseca teritorija koju kontrolišu naše snage je proširena za 420 kvadratnih kilometara. Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su izgubile preko 115.000 svojih vojnika. To je velika cifra – 115.000. Skoro po 60.000 za mesec. To je moglo biti zaustavljeno da su ispunjeni zahtevi koje je izložio naš predsednik. Zato je naš stav jasan – trupe idu napred - rekao je Šojgu.

On je takođe naveo da je Ukrajina izgubila preko 3.000 jedinica oklopne tehnike i preko 3.000 vozila.

Šojgu je dodao da „Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše“.

- Ne nameravamo da verujemo njihovim rečima, oslanjaćemo se samo na konkretne akcije - istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Nema reakcije iz Kijeva

Šojgu je naglasio da Kijev nije reagovao na uslove za rešavanje situacije u Ukrajini koje je u junu izneo predsednik Putin.

- Od tada je prošlo skoro dva meseca – nema nikakve reakcije - istakao je Šojgu.

On je dodao da je besmisleno govoriti o formatu kao što je Ženevska konferencija o Ukrajini, „formula Zelenskog“ i slično, jer „nisu jasni pregovori bez glavnog pregovarača“.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.