06.08.2024.

13:52

Foto: Shutterstock

Planeta

Nova epidemija?! Svet u strahu od majmunskih boginja! Afrika prva na udaru!

Afrički zdravstveni zvaničnici rekli su da su slučajevi mipoksa(oblika majmunskih boginja) do sada ove godine porasli za 160 odsto, upozoravajući da je rizik od daljeg širenja visok s obzirom na nedostatak efikasnih tretmana ili vakcina na kontinentu.

Zvaničnici su rekli da je skoro 70 odsto slučajeva u Kongu kod dece mlađe od 15 godina, koja su takođe činila 85 odsto smrtnih slučajeva.

Procenjuje se da je do sada bilo 14.250 slučajeva ove godine, skoro isto koliko i cele prošle godine. U poređenju sa prvih sedam meseci 2023. godine, Afrički CDC saopštio je da je broj slučajeva povećan za 160 odsto, a smrtni slučajevi za 19 odsto, na 456.

Burundi i Ruanda su prvi put prijavili virus ove nedelje. Nove epidemije su takođe proglašene ove nedelje u Keniji i Centralnoafričkoj Republici, a slučajevi su se proširili i na njenu gusto naseljenu prestonicu Bangi.

„Veoma smo zabrinuti zbog slučajeva majmunskih boginja, koje pustoše (region glavnog grada)“, rekao je u ponedeljak ministar javnog zdravlja Centralnoafričke Republike Pjer Somse.

U sredu je kenijsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je pronašlo mipoks kod putnika koji je putovao iz Ugande u Ruandu na graničnom prelazu u južnoj Keniji. U saopštenju, ministarstvo je navelo da je jedan slučaj mipoksa dovoljan da se proglasi izbijanje epidemije.

Mipoks se širi bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, uključujući i seksualnim putem.

„Postoji realan rizik od eksplozije, s obzirom na ogromna kretanja stanovništva u i van“, rekao je dr Luis Masing, medicinski direktor grupe za Kongo. Epidemije Mipoks-a na Zapadu uglavnom su ugašene uz pomoć vakcina i tretmana, ali jedva da je to bilo dostupno u afričkim zemljama, uključujući Kongo.