06.08.2024.

22:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Odlučeno, Bugarska se naoružava! Iz Nemačke stižu moćni sistemi odbrane!


Ministarstvo odbrane Bugarske je krajem jula održalo konsultacije sa kolegama iz Nemačke i predstavnicima nemačke kompanije o nabavci PVO sistema IRIS-T

Bugarski savet ministara je 1. avgusta Narodnoj skupštini podneo projekat nabavke relevantnog naoružanja.

"Projekat ukazuje da je planirana nabavka dva protivvazdušna raketna sistema dugog dometa i osam sistema srednjeg dometa“, prenosi bugarski portal.

Novi protivvazdušni sistemi biće nabavljeni u okviru Evropske inicijative Nebeski štit (ESSI) kojoj se Bugarska pridružila prošle godine.

Projekat, kome se već pridružilo sedamnaest evropskih zemalja, ima za cilj smanjenje troškova koordinacijom nabavke sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane. Takođe ima za cilj da obezbedi saradnju u obuci, održavanju i logistici.

Bugarska je 12-ta država koja je potvrdila svoje učešće u programu ESSI, do sada su to učinile Belgija, Češka, Danska, Estonija, Holandija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Nemačka, Norveška i Slovenija.

Za ESSI je zainteresovano još nekoliko zemalja, a osim zajedničke nabavke sistema PVO, program predviđa i njihovo održavanje i upotrebu. Takođe se napominje da će ti sistemi moći da se integrišu u zajednički sistem NATO za protivvvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu (NATINADS - NATO Integrated Air and Missile Defence).