07.08.2024.

06:15

Foto: Shutterstock, Reuters, EPA

Planeta

Hitno! Obaveštajac upravo objavio: Rusija ulazi u rat na Bliskom istoku! Trese se ceo zapadni svet, svi znaju koga će podržati!

- Rusi su sišli s klupe i izašli na teren. Sada je samo pitanje da li će Izrael želeti da igra takvu igru? - dodao je Riter u emisiji na Jutjubu „DŽadžing fridom“.

Upitan za komentar izjava sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua i njegovu posetu Teheranu kao jasni znak da je Kremlj vrlo zainteresovan za ishod sukoba na Bliskom istoku, Riter je podsetio da su Rusija i Iran potpisali odbrambeni sporazum, čiji detalji nisu otkriveni.

- Rusija i Iran danas sarađuju na potpuno drugačijem nivou nego prošle godine, pre šest meseci, pre tri meseca. Oni su strateški povezani. Dve zemlje su potpisale sporazum koji povezuje Sankt Peterburg s južnim iranskim lukama, što im je obezbedilo rutu koju Sjedinjene Države ne mogu da blokiraju. Povezuju ih i industrijska i geopolitička saradnja, a Rusija je uz to istakla da je strateški saveznik Irana - precizirao je Riter.

Dodao je da, imajući u vidu sve rečeno, Izrael SAD moraju da postupe veoma oprezno, jer bi vrlo lako moglo doći do sukoba u kojem će Rusija stati na stranu Irana. I to će dovesti Rusiju u potencijalni sukob ne samo s Izraelom.

- Kako je rekao Sergej Lavrov, Rusija neće zauvek sedeti po strani. Verujem da je Rusija već donela odluku: oni više nisu po strani. Silaze s klupe i izlaze na teren. Sada je samo pitanje da li će Izrael želeti da igra takvu igru? - zaključio je Skot Riter.