07.08.2024.

07:10

Foto: Printscreen , reuters, AP Photo

Planeta

Udarno! Putin dao naređenje pred napad na Izrael! Šojgu odmah odleteo u Iran da prenese ključnu poruku!

Prema izvorima, poruku je u ponedeljak preneo Sergej Šojgu, visoki saveznik lidera Kremlja, na sastancima sa najvišim iranskim zvaničnicima dok Islamska Republika razmatra svoj odgovor na ubistvo Ismaila Hanije.

Teheran je takođe vršio pritisak na Moskvu za isporuku ruskih borbenih aviona Suhoj Su-35, rekli su izvori Reutersu, pozivajući se na dva iranska izvora upoznata sa sastankom u Teheranu.

Državna novinska agencija RIA izvestila je u utorak da je Šojgu rekao da je razgovarao o ubistvu Hanije tokom svoje posete Teheranu.

Dva izvora, upoznata sa situacijom, nisu pružila dodatne detalje o razgovorima sa Šojguom, koji je bio ministar odbrane pre nego što je u maju postao sekretar ruskog Saveta bezbednosti.

Naveli su da je Šojguova poseta bila jedan od nekoliko načina koje je Moskva koristila da prenese Iranu potrebu za suzdržanošću, dok je istovremeno osudila ubistvo Hanije kao "veoma opasan atentat" u pokušaju da spreči rat na Bliskom istoku.

Bliski istok, rekli su izvori, bio je na ivici velikog rata, a oni koji stoje iza atentata očigledno su pokušavali da izazovu takav sukob.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant u ponedeljak je upozorio da Izrael mora biti spreman na sve, uključujući brz prelazak u napad.

Odgovor zemlje na bilo kakav napad Hezbolaha ili Irana verovatno bi više zavisio od prouzrokovane štete nego od obima napada, prema dva izvora upoznata sa nedavnim izraelskim procenama.

Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo. Iran podržava Hamas, koji je u ratu sa Izraelom u Gazi, kao i Hezbolah, sa kojim Izrael razmenjuje vatru.