07.08.2024.

07:40

Foto: Printscreen/telegram/AP/Shutterstock

Planeta

Prelomni momenat! Kad dokrajči Ukrajince kod Kurska, Rusija kreće u sveopštu ofanzivu! Čečeni najavili munjevit završetak rata!

- Mislim da ćemo u narednim danima uništiti te resurse, rezerve koje je neprijatelj sakupio. U principu, verovatno, ovo je situacija u kojoj ćemo, uništavanjem tih resursa, izaći na finiš završetka SVO. I dalje nas verovatno niko neće zaustaviti - rekao je komandant komentarišući situaciju na granici sa Ukrajinom u Kurskoj oblasti.

Oružane snage Ukrajine pokušale su ujutro 6. avgusta da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage, sa do 300 vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila, napale položaje jedinica koje pokrivaju državnu granicu Rusije u oblastima naselja Nikolajevo-Darjino i Olesnja. Graničari i vojska odbijaju napade Oružanih snaga Ukrajine, uništeno je šest tenkova, dva borbena vozila pešadije (BVP), četiri oklopna transportera (BTR) i tri vozila "Kozak". Rezerve ruske grupe krenule su u zonu sukoba.

Predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin naložio je pokretanje krivičnog postupka za napad na naseljena mesta Kurske oblasti. Tokom napada Oružanih snaga Ukrajine, gađane su stambene i administrativne zgrade, objekti civilne infrastrukture, a ima ranjenih i mrtvih civila, saopštio je Istražni komitet.