07.08.2024.

09:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta se ovo sprema?! U naš komšiluk dovlače nuklearne bombe! Na Balkanu će se uskoro pojaviti zastrašujući bombarderi!

Proširenje vazduhoplovne baze Mihail Kogalniceanu (MK), koja se nalazi samo 97 kilometara od granice sa Ukrajinom, Rusija je osudila kao primer NATO agresije.

Ruski senator Andrej Klimov ranije ove godine upozorio je da će baza biti među prvim metama ruskih napada zbog blizine ruskim granicama.

Ukrajinski dronovi i rakete, iako su bili usmereni na ukrajinske luke na Dunavu, često su prelazili granicu. Prošle nedelje, ostaci tri Shahed 136 drona pronađeni su na rumunskoj teritoriji, što je dovelo do pojačanih NATO patrola duž granice.

Baza MK u istočnoj Rumuniji će u narednim decenijama postati najveća baza u Evropi, dvostruko veća od baze Ramštajn u Nemačkoj. Već sada služi kao centar NATO misija nadzora vazdušnog prostora nad Crnim morem.

Šest britanskih lovaca "tajfun" nedavno je završilo četvoromesečno patroliranje rumunskim i bugarskim vazdušnim prostorom, delujući duž najdelikatnijeg dela granice NATO-a sa Rusijom. Dolazak dva američka B-52 prošlog meseca, prvi put raspoređenih u Rumuniji, predstavlja još jednu tačku napetosti.

Transformacija vazduhoplovne baze MK u bazu NATO-a, koja može primiti 10 hiljada vojnika i američke bombardere sa nuklearnim oružjem, prvobitno je zamišljena kao odgovor na ruske napade na Gruziju 2008. i Krim 2014. godine. Projekat je dobio dodatnu važnost sa početkom rata u Ukrajini 2022. godine.

Američka vojska koristila je aerodrom kao polaznu tačku za Bliski istok tokom ratova u Iraku i Avganistanu, pa je prisutnost američke vojske i dalje značajna.

Rumunija je uložila 2,4 milijarde evra u bazu MK, kupila tri eskadrile F-16 od Norveške i Portugala kako bi zamenila sovjetske borbene avione i planira kupovinu 32 F-35 Lightning ove jeseni.