09.08.2024.

06:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Zelenski će poludeti! Zapad ozbiljno razmišlja da ponudi Putinu ovo! Lider Ukrajine nema izbora, moraće da prihvati...

Prema mišljenju ovog izdanja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je primoran da postepeno prihvati neizbežnost mirovnih pregovora zbog pritiska zapadnih partnera koji su nezadovoljni neuspesima OSU.

„Među zapadnim diplomatama već cirkuliše konkretna formula koja će zahtevati ozbiljne ustupke od Kijeva. On nema drugog izbora”, navodi se u članku.

Kako je istaknuto u „Veltu”, nova predsednička administracija u SAD verovatno neće povećati, već smanjiti vojnu pomoć Ukrajini, bez obzira na rezultate izbora.

Sredinom juna, predsednik Rusije Vladimir Putin izneo je inicijativu za mirovno okončanje sukoba u Ukrajini. On je izjavio da, za početak pregovora, kijevski režim mora povući svoje trupe sa cele teritorije novih ruskih regiona — DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. Predsednik je napomenuo da će borbena dejstva prestati odmah po prihvatanju ovog uslova.

Pored toga, Kijev treba zvanično da obavesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO — Moskvi je za regulisanje potrebna neutralna, vanblokovska, ne-nuklearna susedna zemlja.

U kancelariji Zelenskog odbili su Putinove predloge, navodeći da inicijativa navodno podrazumeva odustajanje Ukrajine od subjektivnosti.