07.08.2024.

07:55

Foto: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Planeta

Svet zgrožen! Monstruozna izjava ministra finansija Izraela! "Pravedno i moralno izgladnjivati stanovnike Gaze!"

Krajnje desničarski ministar rekao je da bi Izrael trebalo da preuzme kontrolu oko distribucije pomoći Gazi i izneo tvrdnju da Hamas kontroliše distribucione kanale u Pojasu, preneo je CNN.

- U današnjoj svetskoj realnosti, nemoguće je voditi rat - niko u svetu ne bi nam dozvolio da izgladnjujemo i smanjimo pristup vodi za dva miliona građana, iako to može biti pravedno i moralno dok ne vrate naše taoce - rekao je, dodajući da bi rat bio završen i taoci vraćeni da je Izrael kontrolisao raspodelu pomoći umesto Hamasa.

On je dodao da se "ne može boriti protiv palestinskog Hamasa i istovremeno im davati pomoć".

- To je Hamasov novac, njihovo gorivo, oni kontrolišu civilni deo Pojasa Gaze. Tako jednostavno ne ide - poručio je Smotrič.

Izrael se suočava sa sve većim kritikama od humanitarnih organizacija i međunarodnih tela zbog ograničavanja hrane za opkoljeni pojas Gaze.

U saopštenju Ujedinjenih nacija, pozivajući se na nezavisne stručnjake, navedeno je prošlog meseca da je glad zahvatila čitav taj region.

Brojni eksperti su optužili Izrael za vođenje "namernog i ciljanog rata glađu", koji su nazvali "oblikom genocidnog nasilja".