07.08.2024.

11:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Svet nije svestan šta upravo kreće! Američki avioni požurili na Bliski istok, ništa više ne može da spreči strašno krvoproliće!

- F/A-18' i osmatrački avion 'E-2D Hokaj' (Hawkeye) poleteli su sa nosača (aviona Teodor Ruzvelt) u Omanskom zalivu i stigli juče u nepoznatu bazu - rekao je jedan američki zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti, piše Independent.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je pojačano vojno prisustvo u regionu zbog zabrinutosti od eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon prošlonedeljnih ubistava visokog komandanta Hezbolaha u Libanu Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa u Iranu, Ismaila Hanijea.

Obe grupe podržava Iran.

Zvaničnik je takođe rekao da se očekuje da će desetak aviona F-22 stići narednih dana na Bliski istok.

Prema njegovim rečima, ne zna se koliko dugo će avioni ostati u bazi, sve zavisi od toga šta će se desiti u narednih nekoliko dana.

Premeštaj trupa dolazi pošto su američki zvaničnici objavili više detalja o raketnom napadu u kojem je juče pogođena vojna baza u Iraku, pri čemu je povređeno američko osoblje. 

Zvaničnici su rekli da je pet osoba bilo povređeno u tom napadu i da se trenutno nalaze na lečenju u vazdušnoj bazi al-Asad, ali da su u stabilnom stanju.