07.08.2024.

10:30

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

(MAPA) Nije samo nuklearka! Ukrajinci upali u Rusiju da unište i ovo?! Poslednja veza Moskve i EU svakog časa može biti prekinuta!

Oružane snage Ukrajine su ujutro 6. avgusta krenule u prodor ka gradu Sudža, gde se nalazi gasna stanica kroz koju se dnevno pumpa oko 42 miliona kubika gasa, što iznosi oko 15 milijardi kubika godišnje. Ova stanica predstavlja ključnu tačku za tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu ka Evropi.

Pitanje bezbednosti poslednje tranzitne tačke ruskog gasa preko Ukrajine, GMS "Sudža", postaje sve ozbiljnije. Ranije je postojala i GMS "Sokhranovka", ali je 2022. godine Ukrajina prestala da prihvata gas preko te stanice jer se nalazi u LNR.

Informer

 

Napad na Kursku oblast uključivao je do 300 pripadnika ukrajinskih snaga, podržanih sa 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila. Cilj napada bili su ruski granični položaji u blizini naselja Nikolajevo-Darjino i Olešnja. Borbe su se intenzivirale, a ruske snage su izvele kontraudare kako bi odbile napade i uništile ukrajinsku opremu.

Ruski mediji su izvestili o značajnim gubicima sa obe strane, uključujući zarobljavanje ruskih vojnika i povlačenje jedinice "Ahmat". Napadi su se proširili i na druga naselja u Kurskoj oblasti, a situacija na granici ostaje napeta.

Ukrajinske vlasti još nisu komentarisale situaciju, dok su se u napadima koristile bespilotne letelice i artiljerija. Helikopteri oboreni tokom sukoba nisu zabeleženi u izveštajima ukrajinskog Generalštaba.