07.08.2024.

09:36

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Katastrofa! Trupe Zelenskog se probijaju do nuklearke! Svet drhti, Rusi digli uzbunu: Ovo je pravi ludački cilj invazije na Rusiju!

- Kurska nuklearna elektrana je ključna tačka. Nuklearni šantadž je ono što će privući pažnju svih svetskih medija, i na to računaju. Nazovite me 'alarmistom', ali siguran sam da znam šta žele Zelenski i Budanov. Njima su potrebne nuklearne elektrane. Neke žele da zauzmu, a na drugim da izvrše sabotažu - rekao je Rogozin.

Zašto je Kurska nuklearna elektrana bitna za OSU?

Politički pritisak: Ukrajina bi mogla zahtevati vraćanje Zaporoške nuklearne elektrane u zamenu za povlačenje sa Kurske.

Pretnje katastrofom: Ukrajinske snage bi mogle pretnjama o uništenju Kurske elektrane zahtevati povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, iako je direktno uništenje elektrane artiljerijom ili raketama teško izvodljivo.

Onemogućavanje rada elektrane: Čak i bez uništenja, onesposobljavanje Kurske nuklearne elektrane bi značajno oslabilo energetski sektor Rusije.

Napadi na ključne infrastrukture poput nuklearnih elektrana imaju višestruke posledice. Ukrajina je već uspela da izazove značajnu pažnju i pokazao sponzorima rata svoju efikasnost, dok je istovremeno ukazala na slabosti ruske sposobnosti da zaštiti svoje granice na kritičnim tačkama.