07.08.2024.

12:10

Foto: Deep Stat/Reuters/Pixabay

Planeta

Ovo je kraj Ukrajine! Rusi van sebe nakon invazije, osveta će biti brutalna: Kijev će uskoro platiti najstrašniju cenu!

Prvi put od početka sukoba, Ukrajina je napala Kursku oblast. Juče oko 8 časova, jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da se probiju u rejon Nikolaevo-Darjino i Olešnja.

Trenutno su u toku žestoke borbe ruskih i ukrajinskih snaga, a prema najnovijim informacijama, ukrajinske snage su uspele da zauzmu nekoliko pograničnih naselja.

Kako piše novinar i ratni dopisnik "RIA Novosti" Jevgenij Balakin, u trećoj, a da budemo precizniji, jedanaestoj godini rata, niko se više ne iznenađuje kad čuje da ukrajinske trupe napadaju mirne gradove. Međutim, zločin koji je postao navika je i dalje zločin.

Ovo nije prvi put da Ukrajina napada na teritoriju Rusije i nije prvi put da se time krši međunarodno pravo. Ali Kurska oblast, koja se graniči sa ukrajinskom Sumskom nikada nije napadnuta, podseća Balakin.

Ako se analizira situacija na frontu, evidentno je da Rusija metodično napreduje. Ruske snage svake nedelje oslobode nekoliko naselja.

Trenutno se vode borbe za Toreck (Dzeržinsk), formira se obruč kod Njujorka, nad kojim je već postavljena ruska zastava, a istiskivanje neprijatelja iz Krasnogorovke se privodi kraju. Takođe, ruske trupe napreduju ka Grodovki sa perspektivom pristupa Mirnogradu i Pokrovsku, čiji će gubitak biti jedan od najbolnijih udaraca za Ukrajinu u ovom pravcu.

Neprijateljske snage su na izmaku snaga i u pravcu Hersona, Zaporožja i Harkova, što ga primorava da prebacuje jedinice iz jednog sektora u drugi, krpeći rupe na liniji fronta koja se svakodnevno proređuje, naveo je Balakin.

Vreme radi protiv neprijatelja i baš zato su mu potrebni smeli napadi koji mogu da povrate izgubljenu inicijativu, čime Balakin i objašnjava svrsishodnost otvaranja novog fronta, uprkos nedostacima ljudskih resursa sa ukrajinske strane.

S istim ciljem su ukrajinske trupe u toku jučerašnjeg dana pokušale da iskrcaju trupe na ostrvu Tendrovska kosa u Hersonskoj oblasti, ali ni to im nije uspelo. Tri od 12 uključenih čamaca su potopljena, a ostali su se povukli, navodi Balakin.

Prema njegovim navodima, i napad na Kursku oblast takođe će se završiti neuspehom:

- Rusija će biti prinuđena da deluje jače u ovom pravcu, a Ukrajina će morati da drži još jedan front, a da za to nema snage. Iz tog razloga će se napredovanje ruskih snaga u Donbasu dodatno ubrzati.

Sa političke tačke gledišta, napad na ranije mirnu Kursku oblast je posledica predstojeće smene "domaćina" u Beloj kući, navodi Balakin i objašnjava da je sukob u Ukrajini deo globalne konfrontacije, gde je uloga SAD jedna od glavnih.

Kako navodi Balakin, postoje dve opcije: Kijevski režim ima želju da pristupi mirovnim pregovorima pa mu je potrebna jaka pozicija i ovim napadom demonstriraju snagu i pokušavaju da zauzmu što više teritorija. Druga, ako se analizira samo Vladimir Zelenski, kvazi ukrajinski predsednik teži "scenariju Netanjahu" – tj. zaoštravanje sukoba kako bi se poništile sve "mirovne inicijative" i kako bi se SAD primorale da nastave da podržavaju Ukrajinu.

- Ako izraelski premijer može da izvede takav trik sa Bajdenom, zašto Zelenski ne bi? - naveo je Balakin i naveo da će ti planovi kijevskog režima pasti u vodu.

Kako je ratni dopisnik napomenuo, geopolitički je važna nuklearna elektrana koja se nalazi u gradu Kurčatov u Kurskoj oblasti i "dovoljno je blizu granice da kijevski režim može sanjati da je zauzme".

Ako se setimo "istinski manijakalne" upornosti s kojom Ukrajina pokušava da zauzme nuklearnu elektranu u Zaporožju, ta pretpostavka uopšte ne deluje sumanuto, naveo je Balakin.

- U slučaju teorijskog uspeha, Kijev veruje da će imati priliku da celu Evropu uceni nuklearnom pretnjom – grubim, ali efikasnim geopolitičkim potezom koji, srećom, ruski vojnik neće dozvoliti - napisao je ruski vojni dopisnik.

Dakle, smele i očajničke akcije koje Kijev preduzima istovremeno u tri pravca – ratu, politici i geopolitici – nisu bez smisla, ali razotkrivaju beznačajnu stratešku poziciju Ukrajine, ocenio je Balakin.

Napeta situacija na frontu, nedostatak ljudstva i zavisnost unutrašnje situacije od usluga u spoljnoj politici primoravaju režim u Kijevu na zločine, za koje će, kako je Balakin ocenio, cena biti sama ukrajinska državnost.