07.08.2024.

13:10

Foto: Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Grmi u Kurskoj oblasti! Invazija u punom jeku, Ukrajina razara naselja: Stanovnci hitno beže u skloništa!

- Ako ste kod kuće, morate se skloniti u prostorije bez prozora sa čvrstim zidovima poput hodnika, kupatila, ostava. Ako ste napolje, idite u najbližu zgradu ili sklonište - poručio je Smirnov građanima Kurske oblasti.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je potvrdila da su Oružane snage Ukrajine počinile provokaciju granatiranjem pograničnih sela, ali su graničari i vojska preduzeli mere da odbiju agresiju.

Ukrajinska vojska je tokom noći napadala naseljena mesta u Kurskoj oblasti, koja se nalaze u neposrednoj granici, naveo je ratni dopisnik Jevgenij Poddubnij za "Vesti". 

Situacija je i dalje napeta, dodao je i potvrdio da ruske snage odbijaju napad Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti.

- Naša artiljerija i operativno-taktička avijacija aktivno napadaju pozadinske položaje neprijatelja u Sumskoj oblasti. Naša grupa koja pokriva državnu granicu odseca neprijateljska pojačanja koja bi mogla da budu umešana u napade na naselja u Kurskoj oblasti koja se nalaze u neposrednoj blizini granice. Naneli smo udar na koncentraciju vojske kijevskog režima, gde je bilo smešteno oko 400 ukrajinskih vojnika, oprema i municija - napisao je Jevgenij Poddubnij na svom Telegramu. 

To je potvrdio i koordinator ruske organizacije koja deluje na teritoriji Ukrajine Sergej Lebedev.

- U toku noći u jutra su izvedeni veliki napadi na Sumsku oblast i potpuno je uništeno neprijateljsko skladište municije u predgrađu Suma. Pogođena je i veća grupa ukrajinskih vojnika, koja je brojala preko 400 ljudi. Za sada se ne zna da li je iko preživeo - naveo je Lebedev.

U granatiranju Kurske oblasti povređeno je 24 ljudi, među kojima je šestoro dece, potvrdili su iz ruskog Ministarstva zdravlja. Hospitalizovano je 13 ljudi, među kojima je troje dece, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao Andrej Loktionov, zamenik glavnog lekara Kurske regionalne multidisciplinarne kliničke bolnice za hirurški rad, žrtve su uglavnom civili koji žive u Sudžanskom i Korenjevskom okrugu.

Kijevski režim je u toku noći dronom napao automobil hitne pomoći, zbog čega je poginuo vozač i bolničar, a lekar je ranjen, naveo je vršilac dužnosti gubernatora. 

- Naši lekari su pravi heroji, a teroriste koji napadaju hitnu pomoć sigurno će stići kazna. Izražavam iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava - napisao je Aleksej Smirnov na Telegramu.

Šta se dešava u Kurskoj oblasti

Vršilac dužnosti guvernera regiona Aleksej Smirnov izvestio je prethodnog jutra o pokušaju ukrajinskih diverzanata da probiju granicu u Sudžanskom i Korenjevskom okrugu Kurske oblasti.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je potvrdila da su Oružane snage Ukrajine počinile provokaciju granatiranjem pograničnih sela, ali su graničari i vojska preduzeli mere da odbiju agresiju.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je juče u 8 č oko 300 ukrajinskih vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila, napalo položaje jedinica koje pokrivaju državnu granicu u oblasti sela Nikolajevo-Darjiino i Olešnja, koje se nalaze u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom u Kurskoj oblasti.

Ruske operativno-taktička i jurišna avijacija napala je koncentracije neprijateljskih snaga u rejonima sela Basovka, Žuravka, Hotenj, Junakovka, Belovodi i Hrapovščini u Sumskoj oblasti. Vojna avijacija je gađala neprijateljska oklopna vozila i rezervnu grupu.

Kao rezultat toga, ruske trupe su uništile 16 jedinica ukrajinske oklopne tehnike.

Smirnov je sinoć rekao da je situacija na granici u Kurskoj oblasti i dalje napeta i da borbe i dalje traju.