07.08.2024.

16:19

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Teška noć pred Velikom Britanijom! Procurele tajne poruke, krenula hapšenja!

Antiimigrantske i antiislamske grupe iskoristile su zločin za širenje dezinformacija i mržnje na internetu, što je izazvalo nerede u brojnim gradovima.

Izmislili su informaciju da je islamista i azilant, iako je policija kasnije saopštila da ništa od toga nije tačno.

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su kontrademonstracije u gradovima širom zemlje.

"Rasistički ološ će pokušati da napadne kancelariju imigracionog advokata. Nećemo dozvoliti da se to desi – ponesite maske za lice", rekao je jedan od kontraprotestnika.

Za borbu protiv izgrednika, vlada je osnovala jedinicu od šest hiljada specijalnih oficira koji će odgovoriti na svako nasilje.

"Ova zemlja se suočava sa jednim od najgorih izbijanja nasilnih nereda u poslednjoj deceniji. Nećemo to tolerisati na našim ulicama. Koristićemo sve raspoložive snage, taktike i alate da sprečimo dalje nerede", rekao je Endi Valentin, zadužen za policijska operacija u Londonu.

Britanski premijer Kir Starmer saopštio je da je do sada uhapšeno više od 400 ljudi, a protiv njih 100 optuženo i da uskoro očekuje prve presude.

U aplikacijama za komunikaciju, izgrednici planiraju napade u sredu na imigracione centre i advokatske firme koje pomažu migrantima.

"Momci u sredu uveče. Neće prestati da dolaze dok im ne kažete da prestanu", glasila je jedna poruka.