07.08.2024.

20:03

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Tenzije u Venecueli! Gonzales odbio da dođe na sud!

Gonzales je prvi na listi kandidata koje je sud pozvao na saslušanje, ali je on u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama doveo u pitanje zakonitost postupka i izrazio zabrinutost za svoju bezbednost.

''Ugroziću ne samo svoju slobodu, već, što je još važnije, volju venecuelanskog naroda izraženu 28. jula 2024. i ogroman napor Venecuelanaca koji su učestvovali u ovom procesu kako bismo mogli da dobijemo valjane dokaze o glasanju'', rekao je on.

Informer

 

AP navodi da za sada nije poznato da li bi Gonzales mogao da se suoči sa pravnim problemima zbog odbijanja da prisustvuje saslušanju, nakon što je predsednica Vrhovnog suda Karislija Rodrigez u ponedeljak upozorila da će takav postupak rezultirati zakonskim posledicama.

Vrhovni sud naložio je u ponedeljak Gonzalesu, Maduru i ostalim kandidatima na predsedničkim izborima 28. jula da prisustvuju saslušanjima za koja se očekuje da traju do petka.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 28. jula, a pobedu su proglasili i Maduro i opozicioni kandidat Gonzales, čiju su pobedu priznale SAD.

Od objave zvaničnih rezultata narednog dana, u zemlji su izbili protesti u kojima je nastradalo nekoliko ljudi.