08.08.2024.

08:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Rusi idu na Kijev?! Medvedev upravo objavio udarne vesti! Moskva ključa nakon invazije na Kursk, uskoro pada radikalna odluka?!

- Postoji još jedna važna politička i pravna posledica onoga što se dogodilo. Specijalna vojna operacija treba da dobije otvoreno eksteritorijalni karakter. Ovo više nije samo operacija vraćanja naših zvaničnih teritorija i kažnjavanja nacista. Možemo i treba da idemo na teritorije još postojeće Ukrajine –do Odese, Harkova, Dnjepropetrovska, Nikolajeva, do Kijeva i dalje - napisao je Medvedev na Telegramu.

Po njegovom mišljenju, „ne bi trebalo da bude bilo kakvih ograničenja u smislu nekakvih priznatih granica ukrajinskog rajha“, te da se o tome sada može govoriti „otvoreno, bez ustezanja“.

- Neka ovo svi znaju, uključujući engleske nitkove: zaustavićemo se tek tada kada budemo smatrali da je prihvatljivo i korisno za nas - poručio je Medvedev.

Takođe je dodao da je neophodno izvući ozbiljnu pouku iz akcija ukrajinskih snaga na granici Kurske oblasti i nemilosrdno uništiti neprijatelja.

- Razlozi i ciljevi terorističke operacije ukrajinskih nacista u Kurskoj oblasti već su detaljno analizirani. To je i želja da pokažu ostatke snage svojim gospodarima kako bi dobili novu porciju novca i oružja, kao i pokušaj da razrede naše borbene redove na glavnoj liniji sukoba, odvlačenje dela snaga u Kursk i Belgorod. Potrebno je izvući ozbiljnu pouku iz ovoga što se dogodilo i realizovati ono što je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov obećao vrhovnom komandantu – nemilosrdno poraziti i uništiti neprijatelja - rekao je Medvedev.

On je na kraju poželeo oporavak ranjenima u Kurskoj oblasti, rekavši da će najbolja uspomena na njih biti dobro smišljena odmazda.

U međuvremenu je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov ocenio da je pokušaj provokacije Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti – očigledna teroristička akcija, te da „niko ne krije da američko oružje ubija Ruse“.

Ukrajinske snage su u operaciji na granici ka Kurskoj oblasti izgubile 315 vojnika, od toga najmanje sto je likvidirano, a ostali su ranjeni, rekao je ranije načelnik Generalšataba ruskih Oružanih snaga

Valerij Gerasimov. Prodor ukrajinskih snaga u dubinu ruske teritorije na kurskom pravcu je zaustavljen.

Ruski predsednik je prethodno ocenio da napad ukrajinskih oružanih snaga na rusku Kursku oblast predstavlja „provokaciju velikih razmera“.