08.08.2024.

09:40

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

(FOTO) Dok Ukrajinci krvare na ratištu, Zelenski kupio vilu od 75 miliona?! Šokantne trvdnje italijanskih medija zatresle svetsku javnost!

Sting i njegova supruga su još 1997. godine kupili trošnu vilu iz 16. veka, nakon čega su je obnovili, kao i celo imanje.

"Prema zvaničnim dokumentima iz italijanskog katastra, u junu 2024. Gordon Samner je prodao svoje imanje u Toskani. Novi vlasnik Tenuta il Palagio je italijanska kompanija 'San Tomaso SRL'", navedeno je u članku, a potom precizirano da je ova firma registrovana u Italiji, ali da su njeni vlasnici "državljani Ukrajine Volodimir Zelenski i njegova supruga Elena Zelenska".

Portal dodaje da se kompanija "San Tomaso SRL" nalazi na spisku imovine Volodimira Zelenskog, a u medijima je povezana s njim 2019. godine, kada je bio kandidat za predsednika Ukrajine, a nije prijavio da poseduje vilu u italijanskom mestu Forte dei Marmi na obali Ligurijskog mora.

Početkom juna kiparske vlasti su saopštile da proveravaju informacije da Vladimir Zelenski poseduje hotel na severnom delu ostrva – na teritoriji samoproglašene Turske Republike Severni Kipar.

O tome da je Zelenski kupio hotel u lučkom gradu Kerineja prvobitno je pisao turski portal "Odatv" –  zgrada pripada kompaniji registrovanoj u Belizeu "Film heritidž", koja je pak u vlasništvu Zelenskog.

Ove informacije nalaze se i u tzv. Pandorinim papirima, procurilim dokumentima koja je prikupio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) a koja su otkrila sakrivena bogatstva, izbegavanje plaćanja poreza, ali i pranje novca što se pripisuje mnogim moćnim i bogatim ljudima na svetu.

Inače, na turskom portalu članak o hotelu Zelenskog objavljen je 1. juna, ali već od 4. juna stranica više nije bila dostupna.