08.08.2024.

13:10

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Šok za Ukrajinu u Kursku! Vagnerovci se pojavili i počeli da gaze sve pred sobom! Kijev će gorko zažaliti ovaj potez....

Ove jedinice, koje uključuju grupu specijalnih snaga "Aida" iz sastava "Ahmat" Oružanih snaga Rusije, angažovane su u borbama protiv ukrajinskih snaga koje su napale rusku teritoriju.

Specijalne snage "Ahmat", poznate po svojoj efikasnosti i borbenoj spremnosti, igraju ključnu ulogu u ovim operacijama.

Ukrajinske trupe su 6. avgusta 2024. godine pokrenule invaziju na Kursku oblast, prešavši granicu iz Sumske oblasti. Ovaj napad je izveden u dva pravca: prema selima Nikolajevo-Darino i Olesnja.

Ukrajinske snage, opremljene tenkovima i oklopnim vozilima, napale su ruske granične postaje. Ruska vojska je odgovorila slanjem dodatnih trupa i avijacije kako bi zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga. Prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, napad je uključivao oko 300 ukrajinskih vojnika, 11 tenkova i preko 20 oklopnih borbenih vozila

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad nazvao "velikom provokacijom" i optužio Kijevski režim za neselektivno gađanje civilnih objekata, uključujući stambene zgrade i hitne službe.

Putin je najavio sastanak sa šefovima bezbednosnih agencija, Ministarstva odbrane i FSB-a kako bi se situacija dodatno analizirala i preduzele odgovarajuće mere.

U regionu Kursk je uvedeno vanredno stanje, a dodatne snage Nacionalne garde su raspoređene radi zaštite ključne infrastrukture, uključujući nuklearnu elektranu Kursk.

Prema rečima guvernera Kurske oblasti Alekseja Smirnova, sve hitne službe su u stanju pripravnosti, a građanima je upućen poziv za doniranje krvi. Zabeleženi su veliki gubici na obe strane, a u napadima je ranjeno 31 osoba, uključujući šestoro dece. Zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva, uključujući trudnicu.