08.08.2024.

22:30

Foto: video printscreen

Planeta

Kijev se hvalio, pa negirao! Zemlje Sahela traže međunarodnu istragu protiv Ukrajine zbog terorističkog napada u Maliju!

 - Mora da su (obaveštajni podaci) prenošeni preko Amerikanaca, jer su oni sposobni da dođu do takvih informacija - rekao je Fuseinu Utara, zamenik predsednika parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu Malija.

Bamako i Nijamej prekinuli su diplomatske odnose sa Kijevom, optužujući ga da podržava "terorističke grupe" nakon što je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe nazvao napad na severu Malija krajem jula "uspešnom vojnom operacijom".

Portparol ukrajinskih snaga je takođe rekao da su malijski pobunjenici dobili "neophodne" informacije za napad i obećao da će uslediti još.

Zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS osudio je napade u Maliju i upozorio na "svako strano mešanje" koje ugrožava mir i bezbednost regiona. Senegal i Burkina Faso su kritikovali "neprihvatljivo" ponašanje Ukrajine i njihove "subverzivne akcije" koje ugrožavaju stabilnost Afrike.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je od tada negiralo umešanost Kijeva u incident, nazivajući odluku Malija da raskine veze "kratkovidom i ishitrenom".