08.08.2024.

23:30

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajina traži od Meksika da uhapsi Putina! Kijev podseća Meksiko na naredbu MKS i obavezu da privede ruskog lidera!

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog lidera 2023. godine u vezi sa sukobom u Ukrajini, a Meksiko priznaje jurisdikciju tela sa sedištem u Hagu.

Ambasada Ukrajine u Meksiku poručila je preko društvenih mreža da je "uverena" da će vlada zemlje poštovati naredbu Međunarodnog krivičnog suda i "predati osumnjičenog" "sudskom telu" Ujedinjenih nacija, aludirajući na Međunarodni sud pravde (MSP).

List "Izvestija" je ranije ove sedmice objavio da je Meksiko pozvao Putina na inauguraciju novoizabrane predsednice Klaudije Šejnbaum 1. oktobra. Putin će odlučiti da li će prisustvovati ili će poslati visokog zvaničnika da ga predstavlja, saopštila je meksička ambasada u Rusiji.

Ruska ambasada u Meksiku potvrdila je da je primila poziv.

MKS je preduzeo više koraka protiv Rusije od izbijanja sukoba u Ukrajini, izdajući naloge za hapšenje zvaničnika i vojnih komandanata. Putin je optužen za "protivpravnu deportaciju" ukrajinske dece u Rusiju. Kijev je pozdravio akcije suda.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da je nalog za hapšenje Putina za Rusiju "pravno ništavan" jer Moskva ne priznaje jurisdikciju međunarodnog tela.

Putin je, inače, čestitao Klaudiji Šejnbaum, pobedu na predsedničkim izborima 2. juna, napominjući da je Meksiko tradicionalno prijatelj i partner Rusije. On je takođe izrazio nadu da će se saradnja dveju zemalja dodatno razvijati tokom njenog šestogodišnjeg mandata.

Aktuelni predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da će Meksiko ostati neutralan u odnosu na sukob u Ukrajini. On je takođe kritikovao susedne SAD zbog pružanja pomoći Kijevu i nije podržao međunarodne sankcije protiv Rusije