09.08.2024.

08:05

Foto: Reuters

Planeta

Potvrđeno! Amerika i svet neće spavati, Tramp i Kamala ovog datuma oči u oči uživo na američkoj TV!

Na pres konferenciji koju je održao na svom imanju u Palm Biču na Floridi, Tramp je govorio o različitim temama, i rekao da bi voleo da se debate takođe održe 4. i 25. septembra.

Nije naveo konkretne uslove, kao što je pitanje da li bi debata imala publiku uživo, i još nije jasno da li je njegova kampanja iznela predlog izbornom štabu Kamale Haris.

Kampanja Haris nije odmah komentarisala Trampov predlog. 

Tramp je prethodno nagovestio da bi mogao da se povuče iz debate na televiziji ABC, koja je bila zakazana pre nego što je potpredsednica Haris zamenila predsednika Džoa Bajdena kao demokratska predsednička kandidatkinja, što je potpuno promenilo izbornu trku.

Konferencija za novinare bila je prvo Trampovo pojavljivanje u javnosti od kada je Haris izabrala guvernera Minesote Tima Volca za svog potpredsedničkog kandidata.

Informer

Haris i Volc su održali mitinge u ključnim državama Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu ove nedelje, privlačeći desetine hiljada gledalaca, što je još jedan znak koliko je kasni ulazak Kamale Haris u trku motivisao i ulio energiju demokratama, navodi Glas Amerike. 

Šta kažu ankete

Prema nedavnim anketama, SurveiUSA je stavio Harisovu na tri boda ispred Trampa, 48%-45%; Morning Konsalt joj je dao četiri poena prednsoti, 48%-44%; JuGov i CBS Njuz su naveli vođstvo Haris od jednog poena, 50%-49%, a Univerzitet Masačusets Amherst 46%-43% takođe za Harisovu.

Informer

Uspon Kamale i Trampov odgovor

Zbog njenog ubrzanog uspona, Trampov tim pokušava da promeni strategiju i formuliše nove poruke biračima. Ankete pokazuju da je Haris izbrisala vođstvo koje je Tramp imao u odnosu na predsednika Džozefa Bajdena a demokrate su prikupile stotine miliona dolara donacija od običnih građana i velikih donatora u roku od nekoliko nedelja.

Na pitanje kako je promenio svoj pristup da bi odgovorio na izazov koji predstavlja Haris, Tramp je odgovorio da nije ništa menjao.

Odgovarajući na pitanja novinara više od sat vremena, Donald Tramp je prelazio s teme na temu, tvrdeći da su Haris i Volc slabi kandidati koji već padaju u anketama.

Uprkos tome, izrazio je žaljenje što ne može da se suoči sa Bajdenom na izborima, nagoveštavajući da je predsednik žrtva neustavne zavere da se ukloni sa pozicija predsedničkog kandidata Demokratske partije.