09.08.2024.

16:32

Foto: Shutterstock

Planeta

Američki gigant napao Iran!


Kako se navodi, iranske sajber službe su tokom poslednjih nekoliko meseci objavljivale lažne vesti, podstičući podele i šireći uticaj na američke birače, posebno u ključnim državama, prenosi AP.

Misija Irana u Ujedinjenim nacijama je negirala da ima planove da se meša u američke predsedničke izbore, ili da pokreće sajber napade.

U izveštaju Majkrosofta se ne razotkrivaju iranske namere ali se navodi da zvanični Teheran radi na izazivanju haosa u SAD.

Američki zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost da iranske vlasti planiraju osvetu za napad koji je po Trampovom nalogu izveden 2020. godine na visoko rangiranog iranskog generala Kasema Sulejmanija, a ministarstvo pravde SAD je otpečatilo krivične optužbe protiv Pakistanca povezanih sa Iranom koji su navodno planirali ubistava nekolicine američkih zvaničnika, uključujući i Trampa.

Izveštaj takođe otkriva kako Rusija i Kina koriste političku polarizaciju u SAD-u u nameri da unaprede svoju kampanju usmerenu na podsticanje podela u izbornoj godini.