09.08.2024.

18:17

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Sat otkucava, ovo će biti najveća klanica u ratu Ukrajine i Moskve! Rusija gomila snage u Kurskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke na kojima se vidi kako se oprema kreće u kolonama širom regiona, navodeći da pojačanje uključuje višecevne raketne sisteme BM-21 Grad, tegljene artiljerijske oruđa, tenkove, teška guseničarska vozila, kao i vozila Ural i KamAZ.

Oprema bi trebalo da bude korišćena protiv ukrajinskih formacija koje deluju u Sudžanskom okrugu Kurske oblasti, što je izgleda bila primarna meta kijevskih snaga.

Ukrajina je u utorak ujutro pokrenula rizičan prekogranični napad na rusku teritoriju, šaljući do 1.000 vojnika uz podršku desetina tenkova i oklopnih transportera koje je isporučio Zapad, navodi Moskva.

Ukrajinsko rukovodstvo je saopštilo da je primarni cilj operacije bio da izazove „strah" u srcima ruskog stanovništva. Volodimir Zelenski je takođe tvrdio da bi primena „pravedne sile" približila „pravedan mir" sa Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je upad kao „provokaciju velikih razmera" i optužio Kijev da „neselektivno" gađa civile, stambene zgrade i vozila hitne pomoći. U napadu je do sada ubijeno najmanje pet civila, a povređeno je 21, uključujući šestoro dece, saopštili su lokalni zvaničnici.

U međuvremenu, ruske snage su nastavile da nanose velike gubitke ukrajinskim trupama koje su izvršile invaziju. Kijev je u napadu izgubio do 945 vojnika, kao i 102 oklopna vozila, uključujući 12 tenkova i 17 oklopnih transportera, navodi rusko Ministarstvo odbrane u petak.

U sredu je načelnik moskovskog Generalštaba Valerij Gerasimov izvestio da je ruska vojska zaustavila ukrajinski upad i da je u toku operacija proterivanja osvajača.