09.08.2024.

20:15

Foto: Reuters

Planeta

Putin je besan, Gerasimov ignorisao upozorenja obaveštajaca da Kijev sprema napad na Kursk i sve je krio od lidera Rusije!

Gerasimov i drugi visoki vojni zvaničnici očigledno su ignorisali upozorenja obaveštajnih službi da su se ukrajinski vojnici gomilali u blizini granice sa zapadnom ruskom regijom Kursk dve nedelje pre nego što su započeli napad, a niko nije obavestio predsednika Vladimira Putina, rekao je on Blumbergovom izvoru bliskom Kremlju. Ruske snage u Kursku bile su iznenađene i pružile su mali otpor ukrajinskom napredovanju.

Iako je malo verovatno da će Gerasimov uskoro biti svrgnut, ruski predsednik Putin gubi strpljenje i nezadovoljan je načinom na koji Gerasimov vodi rat protiv Ukrajine, rekao je isti izvor za Blumberg pod uslovom da ostane anoniman. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odgovorio na Blumbergov upit o ovoj temi.

Podsetimo, Rusija je proglasila vanredno stanje u Kurskoj oblasti dok već četvrti dan pokušava da zaustavi ukrajinsko napredovanje. Gerasimov je rekao da su Ukrajinci izvršili invaziju sa čak 1.000 vojnika uz podršku tenkova i oklopnih vozila. Gerasimov je to rekao ruskom predsedniku Putinu juče na sastanku, čiji delovi su prenošeni na ruskoj državnoj televiziji.

Gerasimov (68) je načelnik Generalštaba ruske vojske od novembra 2012, a Putin ga je zadržao u maju tokom čistke vojnih i bezbednosnih zvaničnika nakon njegove inauguracije za peti predsednički mandat. Ekonomista Andrej Belousov postao je ministar odbrane umesto Putinovog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua, koji je prešao u Savet bezbednosti Rusije.