09.08.2024.

23:40

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

(VIDEO) SAD besne, Iran poslao Rusiji najmanje 400 balističkih raketa! Teheran ih ima na pretek, a Putinu su baš potrebne!

Iranska nabavka od oko 400 projektila uključuje mnoge iz porodice balističkog oružja kratkog dometa Fateh-110, kao što je Zolfaghar, rekla su tri iranska izvora. 

Ova drumska pokretna raketa je sposobna da pogodi ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara, tvrde stručnjaci.

Isporuke su počele početkom januara nakon što je dogovor finalizovan na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Neimenovani iranski vojni zvaničnik rekao je za Rojters da su do sada isporučene najmanje četiri pošiljke projektila, a da se u narednih nekoliko nedelja očekuju dodatne isporuke.

- Biće još pošiljki. Nema razloga da to krijemo. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju u koju želimo - napomenuo je on.

Drugi visoki iranski zvaničnik rekao je da su neki od projektila poslati u Rusiju brodom preko Kaspijskog mora, dok su drugi prevezeni avionom.

Četvrti iranski izvor je za Rojters potvrdio da je Rusija nedavno dobila veliki broj raketa od Irana, ne iznosećii detalje.

Ograničenja Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz nekih projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u oktobru, ali su SAD i EU zadržale sankcije iranskom programu balističkih raketa zbog zabrinutosti o izvozu oružja zastupnicima Teherana na Bliskom istoku i Rusiji. 

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je početkom januara da su SAD zabrinute da će Rusija uskoro nabaviti balističko oružje kratkog dometa od Irana, pored raketa iz Severne Koreje.

Jedan američki zvaničnik rekao je Rojtersu da je Vašington video dokaze o aktivnom napredovanju pregovora, ali da još nema naznaka da su isporuke obavljene.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je na nacionalnoj televiziji da nema zvanične informacije o tome da je Rusija dobila takve rakete, ali je upozorio da bi balističke rakete predstavljale ozbiljnu pretnju Ukrajini.

Iransko ministarstvo odbrane i Revolucionarna garda, kao i rusko Ministarstvo odbrane odbili su Rojtersov zahtev za komentar.