10.08.2024.

10:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Britanija na ivici haosa, danas veliki protesti širom zemlje!

Planirano je da se održe do 22 demonstracije u gradovima, uključujući Portsmut, Njukasl, Mančester, Oksford i Kardif, javlja britanski Indipendent.

Glavna tužiteljka za severni London Džasvant Narval izjavila je da je njen tim spreman da brzo sprovede pravdu nakon više od nedelju dana pojačanih tenzija u gradovima širom Engleske, prenosi londonski Standard.

Rasistički napadi i nemiri uglavnom su bili usmereni protiv muslimana i migranata, a izgrednici su napadali hotele u kojima borave tražioci azila i lomili vrata, dok su džamije gađane kamenjem.

Prema rečima britanskog premijera Kira Starmera, oni koji su učestvovali u neredima mogli bi brzo da se nađu pred sudom, iako je već izrečen "značajan broj kazni".

Do sada je 741 osoba uhapšena zbog krivičnih dela u rasponu od nasilnog nereda do krađe nakon što su krajnje desničarski nemiri zahvatili zemlju nakon napada nožem u Sautportu 29. jula.

Premijer Keir Starmer je takođe upozorio korisnike društvenih medija da budu "pažljivi" jer je nekoliko ljudi sada uhapšeno ili optuženo za prekršaje u vezi sa društvenim medijima.