10.08.2024.

17:50

Foto: EPA/SAYED MUSTAFA

Planeta

Američka vojska u rasulu! Vojnici fale i avijaciji i mornarici, Pentagonu ni holivudske zvezde ne pomažu, a rat kuca na vrata!

U pokušaju da nekako reši ove probleme, Pentagon je odlučila da za popularisanje vojne službe angažuje holivudsku zvezdu glumca Dvejna Džonsona, zvanog Stena. Pentagon ga je postavio za "ambasadora američke vojske".

Pretpostavljalo se da će Džonson, koji ima više od pola milijarde pratilaca na društvenim mrežama, napisati pet provojnih postova i za svaki dobiti milion dolara. Da će se mladi Amerikanci - nakon što ih pročitaju - masovno stupati u oružane snage.

Međutim, efekat je bio nikakav.

Džonson je napisao samo dva agitatorska posta, a nakon njih kopnene snage SAD čak su ostale bez još 38 vojnika.

Pentagon je podneo tužbu protiv Džonsona i traži vraćanje 11 miliona dolara.

Amerikanci ne žele da dobrovoljno ulaze u oružane snage. Ne pomažu ni impresivne plate - u mornarici su povećali zaradu na 140 hiljada godišnje, ali i ona i dalje ima ogroman manjak.

Ne pomaže ni to što se od novih vojnika traži sve manje: fizičke predispozicije, a ni IQ, nisu obavezni obraćaju pažnju na fizičku obuku i IK, uzimaju se svi koji se prijave, svima se obećava američko državljanstvo, plus - svi mogući bonusi, stipendije na najboljim univerzitetima u zemlji, besplatna medicinska nega, sve moguće operacije, čak i za promenu pola o državnom trošku.

Mornarica je podigla starosnu granicu na 41 godinu. Ali, Ameri vide da rukovodstvo SAD sanja o velikom ratu, što znači da će sve te bonuse morati da plate sopstvenim životom.

Činjenica je i da se lice savremenog ratovanja naglo promenilo i da sada na svetu praktično više nema teritorija pogodnih za američke safarije.

Na Bliskom istoku, američki vojnici redovno doživljavaju raketne i bespilotne udare na svoje baze.

U Ukrajini su američki plaćenici šokirani saznanjem da sami masovno ginu.

U Sjedinjenim Državama su čitave generacije odrastale uverene da je njihova vojska jednostavno nepobediva. Sada to nije slučaj: američki vojnici su počeli da ginu po celom svetu. Zato se nikome ne ide u vojsku.

Zbog svega se u SAD počelo govoriti o obnavljanju obavezne vojne obaveze.

Još jedan mit se srušio pred našim očima - mit o profesionalnoj vojsci koja može da reši sve borbene zadatke.

Ispostavilo se da ona to ne može - pogotovo dok vašingtonska elita čini sve da započne svetski rat.