10.08.2024.

18:33

Foto: Pixabay

Planeta

Kina će oboriti 1.000 satelita! Padaće i ruski i američki i evropski i japanski i oni Ilona Maska... Za sve je kriva jedna raketa!

Državna kineska kompanija Šangaj spejskom satelajt tehnolodži (SSST) lansirala je 18 internetskih satelita u orbitu u utorak, kao prvi deo komunikacijske mreže koja će se takmičiti sa Spejseksovim Starlinkom, preneo je Rojters.

Gornji deo rakete, koji je satelite doveo u orbitu, čini se da je eksplodirao ubrzo nakon ispuštanja tereta, stvarajući krhotine. Američke kompanije za praćenje svemira procenjuju da je reč o najmanje 700 komada.

Oblak krhotina, stvoren na otprilike 800 kilometara visine, postojaće nekoliko godina, rekli su neki analitičari.

Za sada se ne zna da li je najnoviji raspad uzrokovan sudarom sa drugim objektom ili eksplozijom neiskorišćenog raketnog goriva.

Više od 1.100 satelita i drugih objekata u svemiru je u opasnosti od sudara sa kineskim krhotinama, rekla je za britansku agenciju Odri Šafer, potpredsednica za strategiju u kompaniji za praćenje svemira Slingšot erospejs.

- Ono što sada vidimo jeste da postoji više od 1.100 predviđenih bliskih susreta na manje od pet kilometara udaljenosti tokom sledeća tri dana- kazala je Šafer.

Ona je navela da je u otprilike trećini slučajeva reč o aktivnim svemirskim letelicama koje se verovatno mogu pomeriti.

Prema njenim rečima, ostali objekti nemaju mogućnost izbegavanja novih krhotina zbog čega mnogi analitičari strahuju od lančanih sudara.